Paasspeculaassterren

Het is Pasen, en dan is de zaal in Bergschenhoek gesloten. Geen maandagavondtraining dus...

Wat moet je nu doen met al die extra tijd? Paasspeculaassterren maken natuurlijk! Dat klinkt heel moeilijk, maar is verrassend simpel. Volg het onderstaande recept, maak gebruik van de tips en dan heb je in een mum van tijd de lekkerste paasspeculaassterren die je ooit gegeten hebt.

Benodigdheden

Boter met een koe erop is altijd goed

Wat heb je hiervoor allemaal nodig?

Tips

Hieronder volgt een stap-voor-stap-uitleg hoe je het beste de paasspeculaassterren kunt maken. Als je alle stappen nauwkeurig volgt dan kan het haast niet misgaan.

Let op: zoals met elk recept moet je je precies aan de hoeveelheden houden. Eén grammetje te veel of te weinig kan al een complete mislukking opleveren. Weeg de hoeveelheden daarom nauwkeurig af!

Tips

Eitje splitsen is een eitje

Deeg maken

Splits het ei zodat je alleen de dooier overhoudt.

Het eiwit wordt in dit recept niet gebruikt dus dat kun je gewoon opdrinken.

Tips

Alles in de beslagkom

Gooi de bloem, de basterdsuiker, de boter, de eierdooier en het bakpoeder in de beslagkom.

Golden Brown

Meet precies één eetlepel speculaaskruiden af.

Ook dit komt weer heel nauwkeurig: te veel kruiden is niet lekker, en te weinig ook niet.

Gooi de kruiden ook in de beslagkom.

Da's een flinke!

Kneed het geheel met je handen tot een mooie grote drol van deeg.

Als het deeg niet wil "pakken", doe dan een heel klein scheutje melk of water erbij, en voor je het weet heeft het de consistentie die je graag wilt.

Vergeet niet af en toe te proeven of het deeg al lekker smaakt.

Christo zou er trots op zijn

Verpak het deeg in de plasticfolie.

Tips

Gezellig tussen de melk en de spekreepjes

Leg het verpakte deeg een uurtje in de koelkast.

Tips

Een goede oven kun je tot op de graad nauwkeurig afstellen

De oven voorbereiden

Terwijl het deeg gekoeld wordt kun je de oven alvast gereed maken voor het bakken van de paasspeculaassterren.

Zet de oven aan op 175°C zodat-ie lekker heet is als de paasspeculaassterren er zometeen ingaan.

Ook hier is weer nauwkeurigheid vereist: zorg dat de temperatuurknop op precies 175°C staat. Te warm en je paasspeculaassterren verbranden; te koud en dan worden ze niet gaar.

Bovenop het fornuis is een handige werkplek

Haal de bakplaat uit de oven en leg er een stuk bakpapier op.

Tips

Netjes platgerold

Paasspeculaassterren maken

Na een uurtje is je deeg genoeg gekoeld. Haal het uit de koelkast en kneed het nog een keertje goed door.

Rol het vervolgens met de deegroller tot een mooie regelmatige plak.

Blijf ook nu steeds weer proeven of je deeg nog wel lekker smaakt.

Tips

Dit is een mooie dikte

Rol net zo lang door tot je deeg een mooie dikte heeft.

Wat is een mooie dikte? Dat moet je zelf bepalen. Hou je van dikke paasspeculaassterren dan doe je lekker dik; hou je van dunne paasspeculaassterren dan doe je lekker dun.

Tips

Dat zijn mooie sterren

Maak nu mooie sterren van het deeg.

In het begin zat dat nog niet zo goed lukken, maar als je lang genoeg probeert word je er vanzelf handig in.

Tips

Dit is een zes-sterren-maaltijd

Na een tijdje pielen heb je een bakplaat vol met mooi gevormde stukjes deeg.

Dit worden je paasspeculaassterren!

Tips

Hier en daar ligt het zelfs op een ster

Open je zakje amandelschaafsel en strooi het uit over de bakplaat en de paasspeculaassterren.

Dat was een rotklus zeg

Pak nu alle amandelschaafsel dat niet op een paasspeculaasster ligt op en leg dat alsnog op een paasspeculaasster.

Dat ziet er veel netter uit.

Tips

Net zo spannend als TV

De oven is inmiddels opgewarmd en de paasspeculaassterren zijn klaar om gebakken te worden.

Schuif de bakplaat in de oven, ergens in het midden.

Heb je een raampje in je oven, dan kan je je paasspeculaassterren bekijken terwijl ze gebakken worden.

Tips

Dat ziet er al lekker uit

Na ongeveer 15 minuten zijn je paasspeculaassterren klaar.

Tips

Een bakplaat vol met paasspeculaassterren

Haal de paasspeculaassterren uit de oven.

Je kunt ze meteen proeven, maar als ze net uit de oven komen kunnen ze nog wel een beetje slap en/of taai zijn. Even wachten en dan zijn ze een stuk knapperiger.

Lekker stukje houtskool

Tips

Extra pure chocola natuurlijk

Nog lekkerder maken

De paasspeculaassterren zijn in principe klaar om te eten, maar je kunt ze nog lekkerder maken. Hoe? Met chocola natuurlijk!

Zet een pan water op het fornuis, doe daar een ander pannetje in en gooi daar twee repen chocola in.

Steek dan het gas aan en je chocola wordt Au Bain Marie gesmolten.

Tips

Half gesmolten

Wacht tot de chocola gesmolten is.

Dat is makkelijk te herkennen: zie je nog blokjes dan is de chocola nog niet gesmolten.

Ik doop u paaschocolaspeculaasster(rondje)

Als de chocola gesmolten is, doop dan je paasspeculaassterren in de chocola.

Tips

Van lekker naar lekkerder naar lekkerst
Mooie sierlijke R

Heb je nog spullen over uit de tijd dat je graag cupcakes maakte (zoals glitters of suikerschrijfstiften), dan kun je die ook gebruiken om je paasspeculaassterren extra professioneel te versieren.

En dan is het klaar en heb je een heel blad vol met lekkere paasspeculaassterren! Eet smakelijk!

Een heel blad vol paaschocolaspeculaassterren